بازی بوک

محلی برای رشد و شکوفایی فرزندان

بازی بوک

محلی برای رشد و شکوفایی فرزندان

بازی بوک
طبقه بندی موضوعی

۲ مطلب در آذر ۱۴۰۱ ثبت شده است

هدف این مقاله اینست که در مورد استعداد و روش های استعدادیابی کودکان آگاهی و اطلاعات درست و منطبق بر اصول روانشناسی ارائه دهد بنابراین از اصلی ترین سوال هایی که در هنگام مواجهه با استعداد به ذهن ها خطور می کند صحبت می شود و به تمامی آنها پاسخ داده می شود:

 

استعداد چیست؟ و به چه کسی با استعداد می گویند؟

خب اجازه دهید با ذکر یک مثال ملموس توضیح داده شود؛ شما دو بازیکن فوتبال مسی و رونالدو را در نظربگیرید هردوی انها جزو نفرات اول فوتبال دنیا محسوب می شوند اما برای همه مسجل است که رونالدو زمان و انرژی بیشتری صرف کرده تا به قهرمانی برسد درحالی که این مسیر از لیوونل مسی زمان و انرژی کمتری گرفته است و پر واضح است که لیوونل مسی استعداد بیشتری نسبت به رونالدو در این زمینه دارد. به طور کلی می توان گفت که "استعداد یادگیری یک مهارت با صرف انرژی و زمان کمتر" است.

 

اگر در زمینه ای دلخواه استعداد کافی نداشته باشیم چطور به موفقیت برسیم؟

برای پاسخ به این سوال به سراغ همان مثال قبل می رویم گفته شد که استعداد لیوونل مسی از رونالدو بیشتر است ولی ازطرفی می دانیم که هر دوی آنها به جایزه کفش طلای فوتبال دست یافتند چگونه چنین اتفاقی افتاد، پاسخ رمز موفقیت رونالدو یعنی تلاش و پشتکار فراوان او بوده است. در واقع با تلاش و پشتکار می توان کمبود استعداد را جبران کرد و به نتیجه و هدف دلخواه رسید.

فون گوته در مورد استعداد می گوید :"از همه چیز مهم تر در زندگی آن است که هدفی داشته باشید و برای رسیدن به هدف خود استعدادی کافی داشته باشید."

پس برای رسیدن به موفقیت صرفا استعداد بالا احتیاج نیست بلکه لازمه همه چیز داشتن هدف و تلاش و پشتکار بالا است.

 

 آیا هوش و استعداد با هم فرق می کنند ؟

طبق نظریه های روانشناسی " هوش استفاده از توانایی های خود برای رسیدن به اهداف زندگی" است.

به نوعی هوش و استعداد مکمل یکدیگر هستند؛ شما ابتدا استعداد خود را کشف می کنید، سپس با هوش خود، آن را تقویت می کنید و با بهره گیری صحیح از آن در مسیر موفقیت پیشرفت می کنید.

 

چه زمانی برای استعدادیابی مناسب است؟

بزرگترین سرمایه هر شخصی خود اوست، سرمایه گذاری روی استعدادهای خود می تواند به شناخت بهتر خود، رضایت فردی و در نهایت رضایت اجتماعی منجر شود. قطعا زمانی که زندگی نامه افراد بزرگ را بخوانید به این نتیجه می رسید که آن ها از کودکی علاقمند به حیطه های کاری خود بوده اند و از همان دوران در این زمینه ها فعالیت کرده اند. تحقیقات جدید نشان می دهد ایده آل ترین زمان در سنین بین 3 تا 6 سالگی است ولی باید بگوییم که استعدادیابی در بازه های مختلف از سن انسان همواره مفهوم مشترک دارد یعنی استعداد و هوش برتر فردی در 3 سالگی قطعا همان هوش او در 12 سالگی و یا 30سالگی است و تغییر نمی کند و به این دلیل می گویند بهترین زمان استعدادیابی دوران کودکی است زیرا علاوه بر آموزش پذیری بیشتردر این سنین، خانواده ها و کودکان زمان، انرژی و هزینه کمتری را در مسیر رسیدن به موفقیت صرف می کنند و نتیجه زودتر حاصل می شود.

 

بهترین روش استعدادیابی چیست؟

روانشناسان بزرگ در طول سالیان روش های مختلفی برای استعدادیابی ارائه کرده اند، یکی از جامع ترین روش ها استفاده از نظریه هوش های هشتگانه گاردنر است. هاوارد گاردنر بیان می کند هشت نوع هوش مختلف در انسان وجود دارد که در همه انسان ها مشترک است. تست گاردنر کودکان استعداد و هوش های کودک را مورد سنجش قرار می دهد و نهایتا هوش غالب، میزان هر هوش، روش های تقویت و مشاغل مرتبط با آنها را مشخص می کند.

نویسنده: سمیه فراهانی

منبع: استعدادیابی در کودکان چیست و چرا اهمیت دارد؟

 

  • بازی بوک

هاوارد گاردنر، روانشناس رشد، نظریه هوش‌های چندگانه را توسعه داد. به گفته گاردنر، همه انسان‌ها دارای هشت نوع هوش هستند و این هوش‌ها شامل: هوش زبانی - کلامی، هوش ریاضی - منطقی، هوش تصویری فضایی، هوش جنبشی - حرکتی، هوش درون‌فردی، هوش بین‌فردی، هوش موسیقیایی و هوش طبیعت‌گرا است.

هوش های هشتگانه گاردنر

تاریخچۀ تست هوش گاردنر

در سال 1983 هوارد گاردنر برای اولین بار نظریه هوش‌های چندگانه را در کتاب چهارچوب‌های ذهن مطرح کرد و با معرفی هشت نوع هوش مختلف در کتابش مفهوم "هوش" را بسیار وسیع‌تر از هوش عمومی تعریف کرد.

به گفته او هر یک از انسان‌ها از زمان تولد درجاتی از این هوش‌ها را در خود دارد، اما معمولاً یک هوش از مابقی قوی تر است که به آن "هوش غالب" می‌گویند.

هاوارد گاردنر می‌گوید: شاید همه ما این هشت نوع هوش را داشته باشیم، اما میزان برخورداری‌مان از آن‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. چیزهایی مثل ژنتیک یا تجربه‌هایی که در طول زندگی کسب می‌کنیم. در واقع هوش یک توانایی بالقوه در وجود انسان است. این توانایی بالقوه توسط فرهنگِ یک محیط، فعال شده و  به حل مسائل یا ابداع چیزهایی که برای آن فرهنگ ارزشمند هستند، کمک می‌کند

هوش‌های هشت‌گانه گاردنر

هوش منطقی ریاضی: این هوش فراتر از خوب بودن در ریاضیات است. افرادی که از مهارت‌های تفکر انتقادی، منطق و استدلال خوبی برخوردار هستند، هوش منطقی ریاضی بالایی دارند.

هوش کلامی زبانی: کسانی که هوش کلامی زبانی بالایی دارند در ارتباط با کلمات، عملکرد بسیار خوبی دارند. معمولاً هر نویسنده‌ای هوش کلامی زبانی بالایی دارد. نویسنده‌ها می‌دانند که در زمان مناسب از چه کلماتی استفاده کنند و همچنین، آن‌ها می‌توانند کلمات زیادی را حفظ کنند.

هوش دیداری فضایی: این نوع هوش در تست گاردنر با توانایی شما در ترسیم یک تصویر در ذهنتان ارتباط دارد. برای مثال، نویسندگان داستان‌های پرفروش ممکن است از قضاوت فضایی عالی‌ای برخوردار باشند، زیرا آن‌ها می‌توانند در ذهن خود تصویری را ترسیم کنند و سپس آن را بر روی کاغذ منتقل کنند.

هوش موسیقیایی: فردی که هوش موسیقیایی بالایی در تست گاردنر دارد ممکن است بتواند آواز بخواند، موسیقی بنوازد، موسیقی بخواند، نت و حالت یک آهنگ را تشخیص دهد و غیره.

هوش بدنی حرکتی: افرادی که هوش بدنی حرکتی بالایی دارند در هر کار فیزیکی عالی هستند. اگرچه یک فوق ستاره ورزشی در این بعد هوشی نمره بسیار بالایی به دست می‌آورد. همچنین، اگر در کارکردن با اشیاء، رقصیدن یا حتی بازیگری عالی هستید احتمالاً هوش بدنی حرکتی بالایی دارید.

هوش میان‌فردی: افرادی که هوش میان‌فردی بالایی دارند افرادی هستند که می‌توانند به‌خوبی کار گروهی انجام دهند و حالت‌ها و احساسات دیگران را تشخیص دهند. هوش میان‌فردی در چهره‌های سرشناس، معلم‌ها، فروشنده‌ها، روان‌شناس‌ها، مشاورها، مددکارهای اجتماعی و هر فرد دیگری که باید با دیگران سروکار داشته باشد بالاست.

هوش درون‌فردی: افرادی که هوش درون‌فردی بالایی در تست گاردنر آنلاین دارند نسبت به خود از هشیاری و آگاهی زیادی برخوردارند. آن‌ها می‌توانند به‌خوبی نقاط ضعف خود را تشخیص دهند، می‌دانند که در موقعیت‌های مختلف چگونه واکنش نشان می‌دهند و در مورد کارهایی که انجام می‌دهند فکر می‌کنند.

هوش طبیعت‌گرا: افرادی که هوش طبیعت‌گرای بالایی در تست گاردنر دارند در هر موقعیتی که با طبیعت ارتباط داشته باشد عملکرد خوبی دارند. برای مثال، می‌توان به شکارچی، گیاه‌شناس و کشاورز اشاره کرد

هوش وجودی نهمین هوش پیشنهادی در هوش چندگانه گاردنر است که می‌تواند به این لیست اضافه شود

هوش وجودی: هوش وجودی شامل توانایی افراد برای استفاده از ارزش‌های جمعی و شهود برای درک دیگران و دنیای اطراف است. افرادی که هوش وجودی بالایی دارند معمولاً می‌توانند مسائل را از دیدگاه بزرگ‌تری ببینند.

گاردنر با ارائه این نظریه بیان کرد که استعدادها و توانمندی‌های افراد طیف گسترده‌ای را در بر می‌گیرد. ظرف فکری کودکان مختص به یک بُعد نیست و هر فردی می‌تواند هوش منحصر به فردی داشته باشد. با کمک تست هوش گاردنر رایگان می توان میزان و درجه هر کدام از هوش را در کودکان بررسی و مورد سنجش قرار داد. بنابراین اگر کودکی در حل مسائل ریاضی قوی عمل نکند، کم هوش نیست. شاید این کودک در زمینه دیگری مانند برقراری ارتباط با دیگران یا مهارت سخنوری و در واقع هوش میان فردی، توانایی فوق‌العاده‌ای داشته باشد

نویسنده: سمیه فراهانی

منبع: ضرورت شناخت هوش گاردنر در کشف استعداد کودکان

 

  • بازی بوک